Witajcie :)
Jeśli tak jak my zaliczacie się do osób, które wolą dżemy domowej roboty od tych kupnych, to ten przepis jest właśnie dla Was. U Julki w domu w kwestii przetworów króluje jej Mama. Nie jest to żadne odkrycie, że nasze mamy zawsze mają swoje sprawdzone i wyjątkowe przepisy. Julka ma to szczęście, że jej Mama przekazuje jej wszystkie potrzebne informacje, by wspaniałe przetwory przetrwały niejedno pokolenie ;) Dlatego dziś przygotowałyśmy dla Was dżem truskawkowo-jagodowy - idealny do jedzenia od razu, jak i do wkładania do słoików.
Jeśli tak jak my zaliczacie się do osób, które wolą dżemy domowej roboty od tych kupnych, to ten przepis jest właśnie dla Was. U Julki w domu w kwestii przetworów króluje jej Mama. Nie jest to żadne odkrycie, że nasze mamy zawsze mają swoje sprawdzone i wyjątkowe przepisy. Julka ma to szczęście, że jej Mama przekazuje jej wszystkie potrzebne informacje, by wspaniałe przetwory przetrwały niejedno pokolenie ;) Dlatego dziś przygotowałyśmy dla Was dżem truskawkowo-jagodowy - idealny do jedzenia od razu, jak i do wkładania do słoików.
Składniki:*
2,5 kg truskawek
0,5 kg jagód (wybaczcie, że nie ma ich na zdjęciu:)
700g cukru
2 opakowania żelfixu
Przygotowanie:
1. Zacznij od umycia owoców. Następnie pozbądź się szypułek w truskawkach, a jagody przebierz i sprawdź, czy nie zaplątały się w nich żadne liście lub patyczki.
2. Truskawki przesyp do dużego garnka, zasyp je cukrem i gotuj ok 30 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaj jagody, dokładnie wymieszaj. Wyłącz gaz i zostaw całość na kilka godzin (nie przykrywaj garnka, by umożliwić odparowanie nadmiaru wody).
3. Wsyp żelfix, dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj według wskazówek na opakowaniu żelfixu (w zależności od tego jaką markę wybierzesz ten czas będzie odrobinę inny). Pamiętaj, by cały czas mieszać powstałą masę, aż do momentu gdy większość piany zniknie.
4. Gorący dżem wlej do pełna do wyparzonych wcześniej słoików, zakręć je i postaw do góry dnem. Słoiki muszą tak stać do momentu wystygnięcia.
* nam z podanych proporcji wyszły 4 słoiki dżemu i została spora miseczka do zjedzenia od razu.
Nasze oceny:
Basia: Smakowity dżem, idealny na śniadanie do świeżego pieczywa. Jednak już nie raz przyłapano mnie na tym, że wyjadałam go prosto ze słoika. Moja ocena: 9/10.
musi być smaczny:)
OdpowiedzUsuńtakie świeże dżemiki lubię najbardziej :-)
OdpowiedzUsuńTo się nazywa dżem na wypasie! :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowy dżem :) szczególnie z bagietką :) i masełkiem :)
OdpowiedzUsuńuwwieeelbiam! :) Truskawkowy naaajlepszy <3
OdpowiedzUsuńSłoiczek dla mnie jest:)? Zjadłabym cały od razu.
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli Jula i Basia:)
Cudowności! Takie lato w słoiku na zimę idealne :)
OdpowiedzUsuńTruskawkowo-jagodowego jeszcze nie jadłam, musi być pyszny <3
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://wenus-lifestyle.pl/2014/06/jak-prawidlowo-myc-owoce-i-warzywa/
Idealny dżem dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały dżemik!
OdpowiedzUsuńMniam, mniam : ) Zimą będzie jak znalazł!
OdpowiedzUsuń